“Wajah Tenang Dan Bersih…” Video Sempat Berwudhuk Sebelum Ke Unit Rwatan Rapi, Ayah Influencer Terkenal Mninggal Dunia

Tidak dinafikan, saat keh1langan seseorang dalam hidup adalah momen yang paling suk4r untuk dihadapi.

Tambahan pula insan itu adalah insan tersayang. Namun, bagi keluarga ini, mereka tenang menghadapi apa yang berlaku. Semuanya adalah kerana hasil didikan ayah yang bertakwa.

Inilah yang dikongsikan oleh seorang influencer terkenal yang dikenali sebagai Dena Bahrin dan kakaknya Dr Sakinah melalu iG mereka.

Sejak beberapa hari lalu, menerusi IG miliknya, Dena Bahrin memaklumkan kepada pengikutnya bahawa sebahagian dari ahli keluarganya telah disahkan p0sitif c0v19. Dia turut memaklumkan yang ayahnya iaitu Ir. Tuan Haji Kamarul Bahrin terpksa dimasukkan ke unit rwatan rapi berikutan pernfasan yang kurang baik pada ketika itu.

Semalam pula, kakak kepada Dena, iaitu Dr Sakinah ada memuat naik satu video menerusi IG miliknya yang menunjukkan arw4h ayah mereka sempat untuk berwudhuk sebelum dibawa ke unit rwatan rapi.

Pautan video ada di sini.

Dr Sakinah turut berkongsi bahawa dia ada meminta untuk ayahnya redha dengan segala keputusan yang dibuat olehnya.

“Abah, abah redha ye semua decision and consents Nor sign kan ni”.

Arwh ayahnya hanya mengangguk faham pada ketika itu, kerana terlalu lem4h untuk berkata kata.

Tidak sangka itu adalah momen momen terakhir arwh apabila disahkan mninggal dunia.

“I know he balik dengan ringan.
Abah sempat full ramadhan, hujung hujung ramadhan abah dah start sak1t, jadi doa abah mesti sampai.”

“Sempat cakap dengan abah, abah, semua urusan abah kat dunia ni, abah jangan risau, nor take over, kami semua uruskan.”

Antara nukilan dari Dr Sakinah buat arwh ayahnya.

Berikut pula perkongsian dari Skuad Pengurusan Jnazah yang menguruskan jenzah arwh Tuan Haji Kamarul. Ternyata, arwh seorang yang kuat amalnya soleh orangnya.

“Pagi tadi kami menguruskan satu kes lelaki warga emas kem4tian C0v1d-19 di KPJ Ampang Puteri. Oleh kerana ada tugasan media, saya turut serta bersama anggota skuad yang lain menyempurnakan jenzah arw4h.

Sejak mula dihubungi waris arwh malam tadi, saya merasakan ahli keluarganya sangat tenang menghadapi berita dvka ini. Sehinggalah bertemu di bilik m4yat hospital, 4 orang anak lelaki arw4h ingin turut serta menguruskan jen4zah ayahnya.

Ketika kami membuka plastik dan kain yang membungkus j4sad arwh untuk pengecaman dari warisnya, terlihat wajah arwh yang cukup tenang dan bersih.

Walaupun wajahnya ada sedikit perc1kan d4rah yang keluar dari hidung dan mulutnya, namun saya dapat melihat ketenangan pada wajahnya yang berjanggut lebat itu. Subhanallah.

Ketika itu saya dapat merasakan yang arwh pasti orang yang hebat dan soleh. Sudah berbelas tahun saya menguruskan jen4zah, perasaan sebegitu memang kerap terjadi terutamanya saat menguruskan orang-orang yang kuat amal solehnya.

Dalam perjalanan ke tanah perkvburan, saya sempat berbual dengan salah seorang anak lelaki arwh. Dikatakan arwh mempunyai 8 orang anak dan 4 daripadanya adalah perempuan.

Arwah merupakan seorang jurutera. Dia terkena jangk1tan Covid-19 dari salah seorang ahli jemaah surau di kariahnya pada hujung Ramadan baru-baru ini. Jangk1tan itu menyebabkan arwh dan isteri serta beberapa ahli keluarga yang lain turut menerima kesannya.

Jen4zahnya disemadikan dengan bantuan keempat-empat anak lelaki arwah di Tanah Perkuburan Islam Sungai Pusu, Gombak pada tengahari tadi (semalam).

Setelah selesai urusan pengebvmiannya, barulah saya perasan yang arwah merupakan bapa kepada Dr. Sakinah yang tular videonya sejak semalam kerana sempat mengambil wudhuk untuk arwah ayahnya buat kali terakhir sebelum arwah dimasukkan ke dalam ICU dan mennggal dunia tidak lama kemudian.

Innalillahi wainna ilaihi roojiiuun.

Allahuakbar. Menurut salah seorang anak lelakinya, arwah dahulu juga aktif dalam kegiatan dakwah tabligh dan merupakan jemaah yang aktif di surau kariahnya. Dia merupakan seorang suami dan bapa yang baik serta bertanggungjawab.

Betapa beruntungnya arwh kerana anak-anak lelakinya sendiri yang menjadi imam solat jen4zahnya dan mengebvmikan jas4dnya. Inilah jawapan kepada raut wajah arw4h yang terlihat jelas ketenangannya.
Masya’Allah Tabarakallah!

Semoga r0h Almarhum Ir. Haji Kamarul Bahrin bin Mohamad mendapat pahala sy4hid akhirat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Aamiin.”

Semoga arw4h ditempatkan di kalangan mereka yang beriman.

Kredit Muhammad Rafieudin Zainal Rasid, Ig Dr Sakinah, Ig Dena Bahrin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *