“Dalam Hati Janganlah MRT Ni Brtembung..” Wanita Ini Luah Rasa Syukur Sehari Sebelum Kejadian Pertama Kali Dalam Sejarah Negara Dua LRT Dipercyai Brtembung

Semalam menjadi hari bersejarah buat bidang pengangkutan awam negara apabila dua buah tren Transit Aliran Ringan (LRT) bertem-bung awal malam tadi. Hal ini telah mengakibatkan lebih 200 orang ce-dera dengan 47 daripadanya mengalami ce-dera parahh.

Hasil tinjauan dari pelbagai sumber di media massa menunjukkan beberapa individu telah memuat naik foto dan video keadaan sejurus selepas kejadian. Antara yang kelihatan adalah kesan gerabak yang mengalami ker0sakan serta individu yang mengalami kecderaan.

Memetik dari sumber, seorang lelaki bernama Afiq Luqman menceritakan bahawa akibat dari kjadian tersebut, ada penumpang yang terpelanting dan terjatuh. Ini termasuklah mereka yang duduk mahupun yang berdiri dalam tren tersebut.

Dia yang mengalami kecedraan di kepala, kaki kiri dan d4da turut menambah, kejadian itu berlaku sewaktu tren menghampiri stesen KLCC. Tambahnya lagi, tren tersebut berhenti selama 15 minit sebelum memulakan kembali perjalan.

Selang beberapa saat selepas itu, berlakunya tr4gedi itu. Menurut Afiq lagi, tidak lama selepas kjadian, pasukan keslamatan tiba bagi menyelamatkan mangsa.

Menurut seorang lagi saksi mata yang berada dalam tren tersebut, dia menyifatkan kejadian ini sebagai satu tr4gedi dan juga mimpi ng3ri buatnya.

“Kesemua video ini saya rekod sendiri dan saya baik baik saja tanpa mengalami sebarang kcedraaan. Syukur kepada Tuhan kerana melindungi saya. Bagi saya ini bagaikan satu tr4gedi dan mimpi ng3ri yang benar benar berlaku dalam hidup saya.” kata Lim Mahfudz.

Hasil tinjauan di media sos1al pula, seorang pengguna bernama Juenna Somcit berasa syukur kerana pada kebiasaannya dia akan menggunakan MRT sebagai pengangkutan harian. Dalam pada itu, dia turut memperhatikan yang pintu MRT yang dinaikinya semalam kerap buka tutup pintunya.

“Semalam naik MRT, tiba tiba MRT berhenti lama pastu duk buka tutup buka tutup pintu banyak kali. Saya dah terfikir bukan bukan semalam. Dalam hati janganlah MRT ni brtembung. Malam ni dapat berita mngejut, LRT brtembung. Allahu..seriau tengok” katanya di sebuah laman facebook.

Dalam pada itu, hari ini, pengerusi Prasana ada mengumumkan bahawa kesemua mngsa yang terlibat semalam akan diberikan pampasan RM1000 seribu seorang dan bantuan lain kepada mngsa yang kr1tikal dan yang masuk wad.

Diharapkan kepada pihak berwajib dapat segera mengenal pasti dimana silapnya yang boleh membawa kepada tr4gedi ini agar ia tidak berulang di masa akan datang. Kepada mngsa dan ahli keluarganya, semoga dipermudahkan segala urusan.

Sejarah insid3n berkaitan LRT dalam negara.

24 Mei 2021: 47 orang penumpang cdera p4rah dan 166 orang cdera ringan dalam insiden pert3mbungan dua tren LRT laluan Kelana Jaya dalam kejadian di dalam terowong di antara Stesen Kampung Baru dan KLCC.

9 September 2017: Perkhidmatan LRT laluan Kelana Jaya mengalami g4ngguan membabitkan laluan Setiawangsa-KLCC menyebabkan penumpang terperangkap di dalam tren selama 20 minit.

22 Julai 2015: Insiden ker0sakan brek di dua lokasi berasingan iaitu di Stesen Setiawangsa dan Universiti, bagaimanapun tiada kec3deraan berlaku.

24 September 2008: Empat penumpang ced3ra ringan apabila sebuah tren STAR-LRT melnggar belakang tren lain dan ketika kejadian kira-kira 300 penumpang berada di dalam kedua-dua tren terbabit.

24 November 2007: Dua gerabak di bahagian tengah tren Star LRT tergelincir dari landasan ketika menghampiri Stesen Sentul Timur yang menyebabkan perkhidmatan tren di lima stesen dari Sentul Timur ke Sultan Ismail terjejas dan 10 penumpang terp3rangkap di dalam lima tren tersebut yang terk4ndas di beberapa lokasi namun tiada sebarang kec3deraan.

27 Oktober 2006: Sebuah daripada gerabak STAR-LRT terbab4s melewati benteng konkrit dan terg4ntung hampir 25 meter dari aras bumi semasa tren itu mahu berhenti di hentian terakhirnya di Stesen Sentul Timur, namun tiada penumpang di dalam enam gerabak tren itu.

Apa pula pendapat anda? Kongsikan bersama kami.

Kredit Siakap Keli, Ohmymedia, Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *